Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Проф. Антоанета Христова: Мерките не пазеха психиката, а икономиката

Страхът от коронавируса е ще издържи ли здравната система, Двойно повече са хората, които са тревожни до паника в сравнение с март, посочи психологът

гледано: 2102   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Нивото на тревожност заради коронавируса у хората расте, сочат проучвания. Защо обаче те вярват все по-малко в мерките срещу заразата?

"Досегашните мерки пазеха не психиката на хората, а икономиката, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН и политически психолог проф. Антоанета Христова. - Категорично подкрепям това, което се случва в момента. Но посланието трябваше да бъде още по-категорично, да заявява причините и следствията от тези мерки. Но съобщаването на новите мерки беше предварително, защото министърът каза, че те тепърва ще бъдат обсъждани. Не трябва да е така."

Наблюденията на експерта са, че се наблюдава диаметрална промяна в отношението на хората към мерките срещу Ковид-19.

"Ако март бяхме с оценка над 8 и половина за мерките, то в момента имаме рязък спад", подчерта проф. Христова и добави, че рязко е намалял и страхът от икономическите последствия - с почти 15 пункта.

Според нея обаче има повишение на усещането за страх от коронавируса и дали ще издържи здравната система.

Тя смята, че превенцията срещу Covid-19 трябва да бъде свързана с хора, които работят на терен.

"През март тревожност имаше предимно в жените, които работят от вкъщи, гледат децата и се грижат за дома. Сега от жените отиваме към малките населени места, където хората се страхуват, че нямат болнично заведение", поясни проф. Антоанета Христова.

Тя е на мнение, че нивата на тревожност в страната по време на пандемията през март не са били толкова високи, колкото в момента.

"Силно преживяващите тревожност, достигаща до паника, са се увеличили двойно сега в сравнение с март", посочи директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН.

По думите ѝ хората се чувстват несигурни за здравната система и икономическите последствия. Затова тя съветва да има ясни послания от управляващите, че знаят накъде водят хората.

"В момента населението е равно разпределено на "силно одобрявам мерките" и "силно не одобрявам мерките". Като управленец не можеш да се съобразиш с нито една от страните, а да вземеш твоето решение", посочи проф. Христова.

Защо все по-малко вярваме в мерките срещу заразата? Има ли лидер, на който да вярват хората?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bulgaria On Air
Нели Огнянова: Реакцията на социалните мрежи е адекватна за щатските закони